ini saya-

In the name of Allah,

saya persembahkan contengan saya. ini contengan, bukan lukisan.

ini tentang saya dan kehidupan.
coret-coret sebuah perjalanan mengenal Tuhan.

ArRahim melihat saya yang menulis, dan anda yang membaca, haa..jangan berani nak buat ikut suka.

hijrah itu superb. tapi sy lambat. tolong saya, bagi tazkirah. orang kata, tolong-menolong amalan mulia.

Semoga nasrullah mengiringi sebuah perjalanan usaha atas iman. usaha anda. usaha saya. usaha kita. dan usaha mereka.

usaha yang tulus mampu tembus hingga ke alam luar kalkulus._32492says

iman is like an airplane. the higher you go up. the smaller things on earth look_imam safi khan says


berjalan. kadang senget. berlari. kadang terjatuh. biar. Allah tahu. daku yakin.

Lilypie Kids Birthday tickers

Sep 23, 2011

Judgemental?

Dengan namanya yang sempurna..
Assalammualaikum reading eyes;)
kaifa iman fil qalbukum?
may everything went well, insyaAllah.

entri kali ni pendek saja. (macam la sebelum ni panjang sangat kan?)
A sentence, yang saya rasa worth to think and heed of.
be a thinker, never a judger_



eh, why do because?
sebab..
kita takkan pernah  mampu melihat orang lain sepertimana Dia Yang Maha Melihat melihat mereka.
mata kita dua ja la..ada yang *6/6, 6/9, 6/36 dan bermacam lagi.
kita ni ada yang miopia,hiperopia,astigmatisme..ada hati nak tengok/nilai orang lain ikut suka..
*nombor2 ini ialah tahap penglihatan untuk carta Snellen. insyaAllah akan dikongsikan dalam 2 atau 3 entri depan,insyaAllah:)


boleh jadi dia jahat macam Voldemort depan kita, but then behind us, dia adalah seorang Dumbeldore.
boleh jadi dia selfish macam Squidword, tapi pada ketika yang lain, loving macam Spongebob.
cukuplah kita sekadar berfikir macammana boleh jadi macam tu..dan bagaimana untuk elak dia terus jadi macam tu.
help them!
think.
but don't judge.
We never know how their path like.
or how they pave it.
never even wear their shoes.
how can we dare judge?
we don't even understand how the situation goes.

Get my point? Jangan jadi judgemental.
we never know a person MORE than ArRahman does.
Hold on to that. <--- you too, qamarinafatin.

i don't do judging.
well... i USED to..
hu..T_T
Astaghfirullah!
semoga hati,jiwa dan diri ini jadi lebih baik_
semoga..
InsyaAllah_

take a bite from their plate, chew a little then talk.
hello..ArRahman gave us a mouth and a PAIR of ears. that should tell us something.
lain la kalo kita memang tak mampu fikir secara logik..<--am i backbitting?
kalau kita buat macam ni, maka belum cukup muslim la kita.
eh? saya bukan memurtadkan okey..



Diriwayatkan daripada Anas r.a: “Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: “Tidak ada seorang pun di antara kalian dipandang beriman sebelum ia menyayangi saudaranya sesama Muslim seperti halnya ia menyayangi dirinya sendiri.”
(al-Bukhari)

see? this is what i'm trying to say. kalau kita sayang orang macam diri kita sendiri, i believe we wont dare do backbitten..kan?
Wahai mata-mata yang membaca, saying Subhanallah, InsyaAllah or other words wont change the fact that we backbitten someone_
no.

words and hearts should be handle with care,
as words when spoken..
and hearts when broken..
are the hardest things to repair..

saya selalu ulang ini, sebab saya rasa saya perlu diingatkan tentang ni.
takpe la hari-hari pun.
peringatan yang kita sampaikan sebenarnya untuk diri sendiri, remember?
read this.

again, i would like to say..
be a thinker, never a judger_


semoga kita terus berusaha menjadi lebih baik.
dan semoga nasrullah mengiringi usaha itu.
amin
koma
insyaAllah
noktah.

2 comments:

Canvas of Snow said...

hehe. done read it!
entri akak sgt3 menarik. rajin2 update ye kak ^^

Aisy Aisyah said...

haisehmen..kenapa baru perasan ada komen ini?
hoho, sori2.
ya..nanti akan dirajinkan inshaAllah.
hehe.